Till startsida

Panama Cruz Sun Dried

Spressobar Graciano Cruz är en tvättäkta kaffevisionär och hans kaffen är i absolut världsklass. Fullmogna bär plockas och torkas direkt under solen och under oavbruten omrörning. Detta förstärker kaffets naturliga fruktkaraktär och vi hittar jästa bär, apelsinlikör och mjölkchoklad i kaffet. Kaffet kommer från små specifika småloter på Grazianos farm Los Lojanes och är underbara som espresso, aeropress och bistro.

Plantagen Los Lajones är Panamas högst belägna kaffefarm. Kaffet växer på extrema 1800-2300 över havet. Bären mognar långsamt och skörden sträcker sig fram mot senvåren.

Farmen är helt ekologisk och Graciano har - genom att han är kemist - forskat sig fram till dagens processmetod. Farmen var även den första i Panama som blev ekologiskt certifierad. Genom ett projekt som innefattat ett helt vetenskapligt team av biologer, orniotologer, botaniker etc så har Graciano inventerat det mångfald av djur, insekter och plantor som lever kring farmen. Som jämförelse så har man funnit 40% mer insikter, 25% fler fågelarter än på ett genomsnittligt plantage.

botaniker etc så har Graciano inventerat det mångfald av djur, insekter och plantor som lever kring farmen. Som jämförelse så har man funnit 40% mer insikter, 25% fler fågelarter än på ett genomsnittligt plantage.

Allt kaffe växer under skuggträd. Farmen har 15 hektar av Caturraträd och 17 hektar av Catuaiträd. Graciano har även planterat 23 hektar av Geisha vars första skörd vi hoppas få se under 2010. Det kommer bli världens högst växande Geishaträd.


TORKPROCESSEN

Eftersom torkningen sker på så hög höjd så påverkar detta hur långsamt kaffet torkar, det går långsamt, mellan 15-20 dagar.
Spressobar
Spressobar - Baronen köpcenter i Kalmar - 0480-411 511 - www.spressobar.se